Història de les minorizaciones en l’idioma català

7bee3c1abb979a20806a52e92abe9459L’idioma català no és exclusiu de Catalunya, sinó que es parla igualment a València (valencià), Illes Balears i en altres països d’Europa, com succeeix a Andorra, Itàlia o França.
No obstant això els que han governat en aquestes regions de la mediterrània han batallat per subordinar al castellà o al francès en un procés que es coneix com la minorització de la llengua catalana.
A excepció del temps present, la llengua catalana va viure un despertar de la mateixa manera que la resta de la cultura gràcies al moviment de la Renaixença, el qual es va gestar paral·lelament al romanticisme europeu en la segona meitat del segle XIX.

L’extinció d’una llengua no depèn de les vegades que es coarti aquest idioma, sinó que el mateix temps s’encarrega de deformar les llengües existents. Esmentarem els moments a través de la història on parlar català era fins i tot considerat un crim.

El català i l’edat moderna

Durant el segle XV es produeix la unió de les corones de Castella i Aragó. No obstant això en aquest llavors es respectava la identitat de cada estat de la corona, però per motius demogràfics el maneig de la llengua castellana seria predominant.
La presència de la llengua castellana en aquest llavors es veia com una influència sana, i esdeveniments com la revolta de les Germanies, l’expulsió dels moriscos i el Segle d’Or de la literatura farien possible que el castellà continués amb la supremacia.

Amb l’arribada del segle XVII es lliurarien els comtats catalans septentrionals a França, gràcies a la Pau dels Pirineus de 1659.

Lluís XIV repudiava el català com a llengua i dictar nombrosos decrets on es prohibia l’ús del català, de manera que els tractats havien d’estar subscrits en francès. I en territori espanyol succeïa el mateix, de manera que tot havia de traduir al castellà.

L’arribada de l’edat contemporània

A la fi del segle XVIII i començaments del segle XIX, el català era considerat una llengua netament provincial que impedia que el desenvolupament vingués d’altres regions del món.
Provincians com serrallers, comerciants i educadors eren els que majorment parlaven aquesta llengua. En aquest llavors s’implantaria que el castellà s’usés de manera oficial per l’escriptura i el català es limités a la comunicació oral.
Amb això es promou que el castellà s’institucionalitzi a nivell educatiu, i els que usessin el català serien objecte de càstigs i humiliacions aberrants. Després d’això, arribaria l’època de restauració de la Renaixença i la dictadura de Primo de Rivera el 1923.

Dictadura de Franco

La dictadura de Primo de ribera sol vi uns anys després que es produís la reforma que canviaria per sempre la forma en com es concep el català per part dels seus parlants.

Tots els esforços per preservar la identitat catalana quedarien menyscabades per aquest govern, fèrriament perseguits amb l’arribada de l’era franquista arran de la guerra civil espanyola.

Fins i tot les làpides en els cementiris eren destruïdes en estar escrites en català, i molts diaris de circulació diària van ser penalitzats per usar català en coses pràcticament insignificants. El català només estava permès per a ús privat.
Aquesta és potser l’època més obscura que va patir la llengua catalana. No obstant això la Providència està molt per sobre d’aquests successos, el que motiva que el català segueixi vigent fins als nostres dies.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *